Intrebari si raspunsuri despre homeopatie. Ce trebuie sa stii despre aceasta terapie blanda.

Peste 2.000 de substante naturale sunt utilizate în prezent de medicii homeopati in scop preventiv ori ca tratament individualizat pentru fiecare bolnav în parte. Iată ce trebuie să stii despre aceasta metoda terapeutica.

Intrebarile tale pot ajuta pacientii

 • Cum sunt făcute remediile homeopatice?

  Cum sunt făcute remediile homeopatice?

  Principiile de bază ale homeopatiei sunt: legea contrariilor, conform căreia medicamentele care acţionează în sens invers bolii atenuează simptomele acesteia (pe acelaşi principiu funcţionează şi medicina clasică), legea similitudinii, care presupune tratarea pacientului cu medicamente similare factorilor care au dus la apariţia bolii şi principiul diluării şi dinamizării. Acesta din urmă este, de fapt, cel care diferenţiază homeopatia de orice altă metodă terapeutică actuală. Mai exact, medicul Samuel Hahnemann, fondatorul homeopatiei, a observat că toxicitatea substanţelor utilizate ca tratament împotriva unor boli poate fi atenuată prin diluare. Medicamentele homeopatice sunt realizate, practic, prin diluarea progresivă a substanţei de bază în trepte de 1%, separate printr-o procedură de dinamizare, adică de agitare puternică a flaconului. Se ajunge astfel la doze infinitezimale din substanţa activă. Potrivit specialiştilor homeopaţi, tocmai de aici provine efectul benefic potenţat al acestui tip de tratament. Soluţia în care se diluează substanţa activă „reţine“ exact informaţia necesară pentru a acţiona în scop terapeutic şi pentru a preveni efectele adverse ale tratamentului respectiv. La baza tratamentelor homeopatice stau substanţe de origine vegetală, animală sau minerală. În Franţa 47% din populaţie a efectuat cel puţin o dată în viaţă un tratament homeopatic, iar în Germania 42%.

 • Care este principiul de acţiune?

  Care este principiul de acţiune?

  Specialiştii homeopaţi spun că, probabil, cel mai dificil de înţeles atât de către medici, cât şi de pacienţi, este faptul că homeopatia nu are ca obiectiv principal boala, ci sănătatea. Prin urmare, medicamentele homeopatice nu acţionează asupra simptomelor bolii, ci asupra mecanismelor care au produs-o, prin întărirea organismului şi înlăturarea sensibilităţilor de orice natură. Acesta este motivul pentru care medicamentele homeopatice se iau timp îndelungat. În cazul bolilor cronice, este posibil ca, la începutul tratamentului, să apară mici reacţii de agravare a bolii, semn că medicamentele funcţionează: febră uşoară, erupţii cutanate, transpiraţie etc.

 • Pot lua remedii homeopatice fără recomandarea medicului?

  Pot lua remedii homeopatice fără recomandarea medicului?

  Homeopatia este lipsită de efecte adverse. Însă dacă nu se realizează o analiză amănunţită de către medicul homeopat şi fără o recomandare precisă, în funcţie de totalitatea simptomelor şi a sensibilităţilor pacientului, tratamentul poate să nu fie eficient. Pentru ca o persoană să răspundă pozitiv la o diluţie homeopatică, ea terbuie să fie sensibilă la acea substanţă. Principiul este oarecum similar declanşării alergiilor, remediul homeopatic determinând o reacţie din partea organismului care antrenează forţele vindecătoare proprii. Singuri nu putem descoperi aceste sensibilităţi, de aceea avem nevoie de recomandarea unui medic. Globulele homeopatice nu se ating cu mâna, deoarece acest tip de contact poate reduce eficienţa remediului.

 • Poate înlocui medicina clasică?

  Poate înlocui medicina clasică?

  Răspunsul este relativ. În condiţiile unui stil de viaţă sănătos, dacă homeopatia este folosită aşa cum îi este, de altfel, şi menirea – în scop preventiv, medicina clasică poate să nu mai fie necesară. Însă atunci când suntem diagnosticaţi cu o afecţiune acută sau cronică, homeopatia acţionează complementar tratamentelor clasice. Există însă situaţii în care medicamentele clasice pot interacţiona cu cele homeopatice, cum este cazul antibioticelor. De aceea, atunci când se prescrie un tratament, trebuie să se ţină cont de toate aceste aspecte.

Pune o intrebare

Nume

Email

Intrebare